Mărirea buzelor cu acid hialuronic

Mărirea buzelor cu acid hialuronic: procedură şi indicaţii postinjectare

Ce este acidul hialuronic şi care este întrebuinţarea lui în estetică?

Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o moleculă cu greutate moleculară mare care se găseşte în mod normal în țesuturile conjunctive ale ființelor umane. Unul din rolurile acestuia este de a reține apa în țesuturi, hidratând fibrele de colagen și elastină. Din păcate, volumul de acid hialuronic din epiderm scade odată cu vârsta, astfel apărând ridurile. Acidul hialuronic poate fi folosit pentru augumentarea buzelor, conturarea buzelor, pentru umplerea șanțurilor nazo-geniene,în cazul ridurilor glabelare (dintre sprâncene), ridurilor verticale de la nivelul buzelor, cearcănelor, ridurilor de pe mâini și cele de la nivelul decolteului, atenuarea cicatricilor (post acnee).

În cazul operaţiunii de mărire a buzelor, injectarea cu acid hialuronic implică durere?

Injectarea cu acid hialuronic nu este o intervenție dureroasă. În cele mai multe cazuri este suficientă aplicarea unei creme anestezice ce conține lidocaină, reducând astfel disconfortul penetrării acului. Anestezia topică se realizează cu 30 – 40 de minute înainte de injectare pentru o eficacitate maximă. Dacă este necesar, în cazul persoanelor mai sensibile se poate injecta anestezic local la baza buzelor. Anestezicul își păstrează efectul timp de aproximativ două ore. Întreaga procedură durează în jur de 30 de minute și începe prin demachierea zonei ce urmează a fi injectată, ștergerea ariei cu un antiseptic (alcool/clorhexidină), anestezie locală şi degresarea zonei cu alcool, injectarea produsului şi masaj de modelare. Pot fi necesare încă 1-2 ședințe pentru a obține efectul dorit.

Care este durata de viaţă a acidului hialuronic de la nivelul buzelor?

Durata de viață medie a acidului hialuronic este de  6-9 luni, în funcție de metabolismul fiecăreia şi de tipul de acid hialuronic utilizat. Dacă se dorește o nouă injectare după această perioadă, se va interveni cu o cantitate mai mică decât la prima injectare deoarece aproximativ 15% din produs rămâne în țesuturi.

Ce le spuneţi femeilor care se folosesc de fotografiile unor celebrităţi şi insistă pe ideea că îşi doresc buze identice acelora?

Le-aș aminti că fiecare persoană este unică, iar pentru a obține un aspect armonios al feței, este indicat să se respecte caracteristicile individuale ale fiecăruia. Ceea ce se potrivește pentru o anumită persoană nu înseamnă automat că se poate aplica oricărei alte persoane. Există proporții și simetrii la nivel facial care trebuiesc respectate. Ideal, lățimea roșului buzelor trebuie să fie egală cu distanța interpupilară. De asemenea, unghiul nazolabial (unghiul dintre baza nasului și buza superioară) ar trebui să aibă o valoare între 95-100 de grade. Proeminența buzei superioare este dată de o serie de elemente (structura osoasă a persoanei, gradul de înclinare a dinților, tonusul muscular), iar aceasta ar trebui să fie cu 2-3 mm mai proeminentă față de buza inferioară. Un aspect natural trebuie căutat în permanență, iar pentru acesta trebuie să existe un echilibru între volum și simetrie.

Există reacţii adverse în cazul injectării cu acid hialuronic?

Cele mai frecvente reacții adverse sunt: senzație de disconfort în timpul şi post injectare, eritem la locul injectării (care dispare în 2-3 zile), prurit, edem, echimoze, inflamație la locul injectării, dar toate acestea se remit spontan la câteva zile după injectare.

În cazul în care apar efecte secundare nedorite legate de formă (deplasarea substanţei în zone adiacente sau posibile asimetrii, noduli) ce se poate face imediat după augmentare? 

Pacienta este sfătuită ca în momentul în care observă una din efectele precizate mai sus, să se adreseze medicului care a realizat injectarea. Acesta poate uniformiza acidul hialuronic şi redistribuirea lui în țesuturi printr-un masaj ferm. În cazul în care acesta nu este eficient, se poate injecta o cantitate mică de hialuronidază (enzima care scindează acidul hialuronic).

Ce reguli trebuie să respecte pacienta care tocmai a trecut printr-o augmentare a buzelor cu acid hialuronic?

Pacienta trebuie să evite machiajul zonei injectate timp de 24 de ore, să nu se expună la căldură intensă ( saună, plajă etc)sau la frig timp de o săptămână, 24 de ore post tratament nu se consumă alcool, pacientul trebuie să doarmă cu faţa în sus cel puțin o seară după injectare, se va  evita masajului zonei timp de 48 de ore, evitarea antiinflamatoarelor întrucât accelerează absorbția acidului. De asemenea, foarte important este consumul de apă imediat după injectare și în zilele următoare. O bună hidratare va crește perioada de menținere a acidului hialuronic în țesuturi.

Lasă un comentariu